طبقه سه

ارزیابی‌های شتاب‌زده یک طلبه

طبقه سه

ارزیابی‌های شتاب‌زده یک طلبه

طبقه سه

بسم الله
دوست می داشتم این وبلاگ
- این پنجره‌ی سرد و بی‌روح - جز یک صفحه نمی‌داشت
و در آن صفحه جز یک سطر نمی‌بود
و بر آن سطر جز یک کلمه نمی‌نشست
و آن کلمه «خمینی» بود و دگر هیچ نبود...
***
آن‌هایی که همراه پیغمبر بودند و دعوت پیغمبر را قبول کردند همین مردم «طبقه سه» بود، همین فقرا.
صحیفه امام ج8 ص 293

***
طبقه سه صفحه شخصی و بایگانی کاملی از نوشته‌ها و گفته‌هایم،از سال 1389 تا کنون است. می‌کوشم جستجوها و جستارهایی در این صفحه منتشر شود که «غایت»، «موضوع» و یا «مسئله»شان «انقلاب اسلامیِ اکنون» باشد.

***
معرفی بیشتر و گزارش‌واره‌ای از برنامه پژوهشی این صفحه در قسمت "درباره طبقه سه"، در نوار بالای صفحه آمده است.

***
صفحه‌ها در شبکه‌های اجتماعی:

اینستاگرام @namkhahmojtaba
توییتر @Namkhah1
تلگرام @tabagheh3_ir

***
ایمیل namkhahmojtaba@gmail.com

بایگانی
آخرین نظرات

۵ مطلب در تیر ۱۴۰۳ ثبت شده است

متن زیر گفت‌وگویی است درباره تحلیل اجتماعی رویدادهای غزه پس از هفت اکتبر، که آذرماه 1402 با خبرگزاری ایبنا انجام شده است.

در ۷۵ سال تاریخ اشغال فلسطین نیروی مقاومت همواره در وضعیت «واکنش» بوده و برای همین ما در روایت آن بیشتر «واگویه» داشتیم و این واگویه نمی‌توانست به گفتار تئوریک دربیاید، بلکه بیشتر در قالب هنری و ادبی ارائه می‌شده اما اکنون وارد دوره‌ای شدیم که انسان فلسطینی دست به «کنش» زده است و امکان‌های جدیدی برای کنشگری خود خلق کرده است.

۰ نظر ۲۸ تیر ۰۳ ، ۱۵:۲۶
مجتبی نامخواه
متن زیر بحثی درباره عدالت اجتماعی و آسیب‌های اجتماعی است که تیرماه سال گذشته (1402) در گفت‌وگو با یکی از روزنامه‌ها ارائه شد ولی به دلایلی از جانب آن روزنامه انتشار نیافت.

 

چرا موارد متعددی از بزه و آسیب اجتماعی نظیر گروگانگیری، سرقت و خودکشی افزایش پیدا کرده است؟

یکی از مهم‌ترین تبیین‌هایی که از افزایش معنادار کجروی و بزه در جوامع می‌توانیم داشته باشیم، آسیب‌دیدن همبستگی اجتماعی است. در واقع اگر کجروی به طرز «معنا»داری افزایش پیدا کند، این معنا را می‌توانیم با کاهش همبستگی توضیح بدهیم. همبستگی از یک‌سو به جوامع امکان هم‌اندیشی و همیاری می‌دهد؛ امکان و نیروی حل مسائل می‌دهد و از سویی دیگر به سان نظمی نامرئی مانع از ارتکاب کجروی‌ها و وقوع آسیب‌های اجتماعی می‌شود. در جوامعی که هم‌بستگی اجتماعی آسیب ببیند و کاهش پیدا کند، ارتکاب بزه و کجروی افزایش پیدا می‌کند.

مهم‌ترین یا یکی از مهمترین مسئله‌هایی که به هم‌بستگی اجتماعی آسیب می‌زند، نابرابری اجتماعی است. در تعابیر دینی ما هم آمده که جعل الله العدل تنسیقا للقلوب. عدالت در جامعه باعث و برانگیزاننده همبستگی است و کاهش عدل، از تنسیق قلوب می‌کاهد. قلب‌های جامعه را چند پاره می‌کند و قلوب دور افتاده دچار گرگ می‌شوند.

از طرف دیگر می‌دانیم طبق الگوی که ایده و رهبر انقلاب برای ارزیابی عدالت در اخیتار ما قرار می‌دهد، ما در وضعیت کنونی دچار عقب‌ماندگی در عدالت هستیم. بنابراین کاملا طبیعی است که در این شرایط و با گسترش ناعدالتی و فقر، همبستگی اجتماعی آسیب ببیند و کجروی و بزه افزایش پیدا کند. هم‌چنان که تحقیقات مختلفی نشان می‌دهد طی ده سال اخیر با افزایش نابرابری در جامعه ما، جرم، خودکشی و سرقت افزایش پیدا کرده است.

۰ نظر ۲۸ تیر ۰۳ ، ۱۵:۱۷
مجتبی نامخواه
در گفت‌وگو با برنامه صف اول شبکه خبر (اینجا) درباره دغدغه و ایده عدالت در روزهای آخر امیرالمومنین علیه السلام و در وصیت‌نامه ایشان و هم‌چنین اهمیت این ایده در وضعیت کنونی بحثی ارائه کردم. این گفت‌وگو در شب بیست و یکم ماه مبارک رمضان انجام شده است.
۰ نظر ۲۸ تیر ۰۳ ، ۱۵:۰۴
مجتبی نامخواه
متن زیر بحثی است درباره زمینه‌ها و ایده‌های اجتماعی عاشورا و نسبت آن با مقوله عدالت اجتماعی؛ این بحث سال گذشته و در گفت‌گو با نشریه دانشجویی گرا ارائه شده است.

 

  • چگونه نابرابری اجتماعی به قیام حسینی منجر شد؟

از یک منظر نابرابری اجتماعی زمینه عمومی در شکل دادن به ماجرای عاشوراست. صورت‌بندی دو سمت ماجرا محصول و معطوف به مقوله نابرابری است. هم جریان جلاد کربلا مولود و مولد نابرابری است و هم جریان شهید در کربلا و در رأس آن‌ها سید الشهدا علیه السلام معترض و منتقد نابرابری‌های ظالمانه در جامعه است.

۰ نظر ۲۷ تیر ۰۳ ، ۱۹:۰۶
مجتبی نامخواه

طی نزدیک به یک سال اخیر (مرداد 02 تا تیر 03) به دلیل پاره‌ای مشکلات فنی و برخی گرفتاری‌ها نتوانستم این صفحه را به روز کنم.

به خواست و یاری خدا این پایگاه از این به بعد، دوباره با همان کارکرد و خط‌مشی پیشین به روز خواهد شد.

مطالب یک سال اخیر نیز به تدریج بارگزاری می‌شود. در این مدت صفحات شبکه‌های اجتماعی (تلگرام@tabagheh3_ir، اینستاگرام  @namkhahmojtaba و توییتر @Namkhah1سابق) کم و بیش به روز شده و در آینده نیز فعال خواهد بود.

 

 

۰ نظر ۲۷ تیر ۰۳ ، ۱۹:۰۴
مجتبی نامخواه