*خلاصه:
*می گویند تا 84 یک جورهایی مسیر لیبرالیسم را میرفتیم. الآن باید مسیر سرمایهداری را برویم که به یک طبقه متوسط به ایجاد بشود؛ بعد این طبقه متوسط همه معادلاتی را که ما در حوزه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی میخواهیم را رقم میزند.
*این اتفاقی است که ما بچه حزباللهیها مخصوصاً در سطح فکری و گفتمانی برای آن باید فکر بکنیم چون برای چنین مواجههای آماده نشدهایم. ما برای این آماده نشدهایم که با سرمایهداری مواجه بشویم. برای این تربیت شدهایم که با بحثهای نظری سکولاریسم و لیبرالیسم و اینها مواجه بشویم در حالی که مواجههی کنونیمان یک تفاوتهایی دارد.
*وقتی امام خمینی بحثهای اسلام ناب و اسلام آمریکایی را مطرح میکردند، با امام قهر کردند. اعتقاد داشتند اینها یکسری حرفهای تبلیغاتی است. چه کسانی؟ همان محافظهکارانی که بعد ما پذیرفتیم آنها به عنوان ستونهای فکری ما باشند. واقعیت این است که ما با فضای محافظهکار و فضای سنتیای که این بحثها را التقاطی میدانسته و میدانند رودربایستی داریم. صورت سیاسی این رودربایستی همین چیزی است که به آن میگوییم اصولگرایی و این مانع تحرک ما در برابر این مسیر جدید است.
* این که ما این طبقه مرفه را نمیبینیم؛ اینکه نمیتوانیم این تغییر و این شیفت بزرگ از روشنفکری چپگرای دهه هفتاد و هشتاد به منورالفکری متأخر دهه نود را ببینیم و تحلیل بکنیم، اینکه نمیتوانیم متناسب با آن جواب تولید بکنیم؛ نمیتوانیم متناسب با آن واکنش بلکه کنش تولید بکنیم، همهی اینها به این ریشههای فکری ما برمیگردد. عرض کردم. بعضی از جریانهای سیاسی ظرفیت نیروهای انقلاب را مصادره کردهاند. باید برای این یک فکر اساسی بکنیم.
دانلود متن ویرایش شده این بحث در قالب یک جزوه دریافت
متن کامل در ادامه مطلب...
پینوشت:
* متن فوق تحریر گفتاری است که در یک نشست ارائه دادهام؛ منتشر شده در حق ؛ رجانیوز
*مطالب دیگری که طی سالهای اخیر درباره «طبقه مرفه جدید» داشتهام:
1.عملکرد و روش امام علی (ع) در مبارزه با طبقه ی مرفهین به وجود آمده از دل نظام صدر اسلام
(تیر 1389)
2.کارآمدی برای پیشرفت؛ کارآمدی برای عدالت (فروردین 1392)
3.تنگه احد مصاف با تکنوکراتها(اردیبهشت 1392)
4.مفهوم طبقه مرفه جدید و مخالفانش(مرداد 1392)
5.واقعیتهای فرامتنی قراردادهای IPC و سکوت علوم اجتماعی(آذرماه 1394)
6.الهیات سازش (آذرماه 1394)
7.درآمدی بر جامعهشناسی «طبقه مرفه جدید»: تصویر و تفسیر فتنه(دی 1394)
جایگزینی «طبقه متوسط» به جای «طبقه مرفه» یک اشتباه فاحش است: نه صحیح است و نه در متن گفتههای وجود دارد. فقط یک جا گفتهام که طبقه متوسطی که ذکریا میگوید همان طبقه مرفه جدید است و در کل تعمد داشتهام از همان ادبیات حضرت آقا تحت عنوان «طبقه مرفه جدید» استفاده کنم.
* بسط رانت نفتی نه فقط طیقه متوسط را فربه نمیکند، بلکه به تحدید و تضعیف آن میانجامد.
* انشاءالله در آینده دربارهی تفاوتهای «طبقه مرفه جدید» و «طبقه متوسط» خواهم نوشت.