بازتولید «اسلام سرمایهداری» در ایران امروز
تعاطی «منورالفکری محافظهکار» و«محافظهکاری سنتزده»
در شماره اخیر مجله خردنامه، به بهانهی مطلبی از مجلهی سیاستنامه، سعی کردهام تأملی مقدماتی داشته باشم پیرامون «اسلام سرمایهداری»؛ این مطلب در صفحات 40 تا 49، از شماره 172 این مجله منتشر شده است.
اسلام سرمایهداری از مهمترین مضامینی است که امام خمینی در شورش معرفتی سال آخرشان، در تئوری اسلام ناب-اسلام آمریکایی مورد نقد قرار میدهند. با این همه، به دلایلی که کم و بیش روشن است، هشدارهای امام خمینی دربارهی این «غیر» مهم گفتمان انقلاب اسلامی به ورطهی فراموشی سپرده میشود.
بیان مسئله یادداشت
چندی پیش در مجلهای که با سیاستگذاری سیدجوادطباطبایی و سردبیری عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی منتشر میشود، مطلبی به چاپ رسید با عنوان «بورژوازی در حجاز». ادعای این مطلب و یکی- دو متن مرتبط دیگر با آن، حول این گزاره کلیدی چرخ میزد: «در حوزه سیاست گذاری اقتصادی پیامبر اسلام[ص] یک کاپیتالیست رادیکال است».[i] فارغ از پرداختن به این متن و ادعاهایش، فرامتنِ این نوشته به مثابه یک نشانه، حکایتگر وضعیت کنونی تفکر به طور عام و وضعیت یک جریان فکری پرنفوذ در مناصب قدرت و مناسبات آن، به طور خاص است. پرسشهای اصلی این نوشته این است که این جریان فکریای که پیامبراکرم(ص) را کاپیتالیست می خواند، در حال حاضر در چه وضعیتی قرار داد؟ این جریان فکری چه میگوید؟ و در تداوم کدام تاریخ و تطورات به شرایط کنونی رسیده است؟
[i] بورژوازی در حجاز، محمد ماشینچیان، سیاستنامه، خرداد و تیر 1395، شماره4و5. ص 92.
* مطلب دیگری در همین رابطه: سکولاریزاسیون از مسیر کاپیتالیزاسیون