مصاف امروز با تکنوکراسی
پرهیز از سادهانگاری مصاف با تکنوکراتها
بازگشت تکنوکراتیسم واقعاً «مسئله» است. همهی پسرفت انقلاب پشت لبخند تکنوکراتهاست. مصاف با تکنوکراتها جدی است، اما این چنین نیست که این مصاف صورتی بسیط و ساده داشته باشد. مثلاً به این صورت نیست که کسی بگوید «من تکنوکرات هستم» و در پاسخ مقداری استدلالهای شبهکلامی بشنود که «عقل دینی بهتر از عقل ابزاری است» و بعد هم خیالمان راحت باشد که پس مسئلهی تکنوکراتیسم و خطر بازگشت تکنوکراتها با این گونه روشنگریها حل شد!
اساساً تکنوکراتها برای بازگشت منتظر انتخابات نمیمانند. آنها برای بسط منش سیاسیاجتماعی خود، منتظر اجازهی مردم نمیمانند. نزاع با آنها نیز صورت بسیط و سادهای ندارد.اما آن قدر هست که در این مصاف، عامل تعیینکنندهی صحنه تکنوکراتها نیستند، نیروهای انقلاباند.هر چه نیروهای انقلاب به وسط میدان اصلی و سازندگی جهادی نزدیکتر باشند، شیشهی عمر عقلانیت تکنوکرات بیشتر ترک خواهد خورد. این مقابله یک فرآیند مستمر است و محدود به دورهی انتخابات نیست.
مصاف با تکنوکراتها جدی است، اما این چنین نیست که صورتی بسیط و ساده داشته باشد. مثلاً به این صورت نیست که کسی بگوید «من تکنوکرات هستم» و در پاسخ مقداری استدلالهای شبهکلامی بشنود که «عقل دینی بهتر از عقل ابزاری است» و بعد هم خیالمان راحت باشد که پس مسئلهی تکنوکراتیسم و خطر بازگشت تکنوکراتها با این گونه روشنگریها حل شد!
مصاف امروز با تکنوکراتیسم: پرسش از عقلانیت برنامهها
اگر کسی از این جماعت انبوه کاندیداها میخواهد حرفی از پیشرفت و سازندگی بزند، حرفی نیست. قبل از اینکه برنامهاش را برای پیشرفت ارائه کند، از عقلانیت حاکم بر برنامهاش حرف بزند. البته لازم نیست و نبایستی حرفهای کلی و معرفتی مطرح کرد؛ چرا که کسی نیست که در آن سطح، از عقل دینی و عقلانیت انقلاب اسلامی دفاع نکند؛ بلکه میبایست در بستر تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی و از مصاف این دو عقلانیت، با هم سخن بگوید. چقدر خوب است که همهی نامزدها برنامههایشان را ارائه کنند، اما نباید کسی انتظار داشته باشد دیگران مشغول جزئیات برنامهاش شوند و از عقلانیت برنامههایش نپرسند. کسی نمیتواند عقلانیت برنامهها را پشت سر جزئیات برنامهها مخفی کند.